LAKÁSFELÚJÍTÁS ÖTLETEK

LAKÁSFELÚJÍTÁS TIPPEK, TRÜKKÖK

Sokan döntenek úgy, hogy új lakásvásárlás helyett a régit újítják fel, vagy esetleg bővítik.

Egy komolyabb lakásfelújítás viszont elég sok kellemetlenséggel és számos csapdával járhat együtt.  Vannak akik önerőből, saját kezűleg újítják fel lakásukat és vannak akik idő, szaktudás, és szerszámok hiányában vállalkozóra bízzák a felújítást. Azoknak próbálunk pár hasznos tippet adni, akik vállalkozót fogadnak a felújításra.

Mert sajnos vállalkozó és vállalkozó között is van különbség. Az alábbi példákban felsoroljuk mit azok a kényes pontok, amikre érdemes odafigyelni, mert sajnos a kivitelezés után már nagyon nehéz akármilyen jogorvoslattal élni. Egy rosszul elvégzett munkát számon kérni a vállalkozón szinte lehetetlen.

Persze sokan javasolnak műszaki ellenőrt. De egy kis költségvetésű lakásfelújításnál nem marad pénz még külön ellenőr megbízására.

Számos példát hallottunk már, hogy a megrendelő hozzá nem értését kihasználva, az anyagokat, esetleg munkafolyamatokat, illetve a minőséget kispórolva, jogtalanul növeli a vállalkozó nyereségét. Ha esetleg jogi útra terelődne a számonkérés, akkor a vállalkozást megszüntetve kibújnak garanciális kötelezettségeik alól, és új céget alapítva folytatják tevékenységüket.

Sok olyan esettel is találkozni, hogy a vállalkozó az árajánlatban drágább anyagokat szerepeltet, majd a kivitelezés során gyengébb minőségű anyag kerül felhasználásra. Szintén nehéz ellenőrizni, hogy az ajánlatban szereplő mennyiségre valóban szükség van-e, illetve, hogy mindent a mi otthonunkban használja fel.

Gondolom Ön is találkozott már azzal a típusú vállalkozóval, aki az ajánlatban elszámolja magát, majd a munka folyamán jön rá, hogy alulkalkulált és az árak elkezdenek emelkedni, mert rosszabb a helyzet, mint elsőnek gondolta, mint amire számított, újabb nehézségek akadtak így sajnos ezek megdrágítják a kivitelezést. Ugye ismerős?

HOGYAN KERÜLHETI EL EZEKET A CSAPDÁKAT?

Csak olyan vállalkozóval dolgoztasson, akinél lát referenciát. A felújítás végeztével ragaszkodjon az árajánlatban szereplő összeghez. Csak olyan munkáért fizessen, amit el is végeztek, természetesen ez nem az előlegre értendő. Újabb előleg megfizetésébe ne menjen bele, mert könnyen zsarolható pozícióban találhatja magát, úgy hogy sok pénzt adott át, de még nem dolgozott meg érte a vállalkozó. A végén az előleg elvesztéséhez vezethet, ha eldurvul a helyzet. További fontos szempont, amiről érdemes már a felújítás elején megállapodni, hogy ki vállalja a törmelék elszállítását.

AMIT ÖN IS ELLENŐRIZNI TUD!

szobafestő-budapest

FESTÉS

Festés esetén a festendő felület minősége a legfontosabb szempont. Tudjuk, hogy a fal hibái nem tűnnek el a színre festéssel, így igen fontos, hogy alaposan akár éjjeli lámpa segítségével ellenőrizzük a falat festés előtt. Glettelést és csiszolást követően kérje a fal ellenőrzését erős fény mellett. Ha ablakait is átfesteti, akkor fontos, hogy előtte a fa nyílászárókat alaposan csiszolják simára. Ha a régi nyílászárón már a festék kezd leválni, kérjük meg a régi festékréteg eltávolítását. Ha ez nem történik meg, az új festékréteg nem biztos, hogy megtapad.

BURKOLÁS

Burkolás során a leggyakoribb probléma, hogy a kivitelező nem keni el a ragasztót egyenletesen a lapok teljes felületén. Ennek eredménye a csempe, járólap kopogása, erősebb mechanikai hatás következtében pedig eltörése. A következő gyakori probléma a lapok kiállása a síkból, illetve a különböző fugatávolságok.

PARKETTA, LAMINÁLT PADLÓ

Parketta, illetve laminált padló esetén a leggyakoribb probléma a felületfelpúposodása, ami a falak melletti hézag elhagyásának eredménye. Ezt okozhatja továbbá a beton magas nedvességtartalma. A probléma úgy előzhető meg, ha a burkolás megkezdése előtt megméretjük az aljzat nedvességét. A beton centinkénti vastagságának megfelelő számú hétig kell hagyni száradni.

burkolás budapest


FÜRDŐSZOBA

Fürdőszoba felújítása során, pedig vízmérték segítségével ellenőrizheti, hogy a lefolyócsövek a megfelelő irányban és mértékben leejtenek. Előírás a 3 ezrelék, azaz egy méteren három milliméter. Fontos még, hogy a vízvezeték csöveket teljes hosszukban szigeteljék. A kádat is ellenőrizheti, mielőtt befalazzák és burkolják, álljon bele a kádba és mozogjon. Ha kellő alátámasztást kapott, akkor mehet a falazás, burkolás.

Gyakori probléma még, hogy megfeledkeznek a kád és a zuhanyzó részének víz elleni szigeteléséről. Ellenőrizd, hogy a fürdőszobai szerelvényeket a megbeszélt magasságra tervezik-e felszerelni.

DÍJMENTES AJÁNLAT KÉRÉS!

Kattintson az “Díjmentes Ajánlat Kérés” menüpontra, töltse ki rövid űrlapunkat! Rövidesen felvesszük Önnel a kapcsolatot!

Call Now Button